Jdi na obsah Jdi na menu
 


YABAN - dlouhodobé užívání / krátkodobé zmýlení = TEST

12. 12. 2009

YABAN - Dlouhodobé užívání / Krátkodobé zmýlení

 

Obrazek

Tak! Odholal jsem se a nechal jsem se přemluvit ke koupi, pro mne neznámeho, řetězu od Taiwanské firmy Yaban. Tento řetěz s prakticky stejnou cenou jako Shimano HG-53 vydrží údajně více, prý i více než Shimano XT. Osobně jsem zvědav na výsledek. Řetěz jsem nandal dnes a zkouška ohněm ho teprve čeká.  Bláto, písek, voda a další nástrahy podzimní a zimní přírody si na něj brousí zuby.

 Tato firma je známá spíše na asijském kontinentu a to především řetězy do různých výrobních strojů a řetězy pro motocykly. Co jsem se na oficálních stránkách dočetl je to, že prý má výrobní středisko i v Německu, což mě krapet uklidnilo, a že funguje od roku 1993.

 Zapíšu si tedy stávající počet kilometrů a budu pozorovat opotřebení.Obrazek Poslední řetěz HG-53 vydržel asi 2800km (nekamenujte mě) byl vytažený už o půl článku ! Kaju se...

 Řetěz je z modelové řady LG a to 51... Je to univerzální devíti-rychlostní řetěz, s absolutní kompatibilitou. Co jsem zkoušel ručně po nandání, tak řetěz házel i nabíhal přesně.

 K řetězu byla přibalena i rychlospojka. Ta je prakticky stejná jako zlatá spojka od Sramu, až na to, že je stříbrná, tudíž se bude hůře hledat . Spojení a rozpojení řetězu jde rozumně, né lehce a aní né těžce. Já těmto výmyslům nevěřím, ale když už, tak už.

 Nakonec bych chtěl napsat, že doufám, že budu spokojen. Byl bych nerad, kdyby mi někde ve výjezdu v plném tahu řetěz praskl a já si tudíž... Mno pánové pochopí (snad i dámy) ...o představec.

 Po ujetí 1000km sem připíchnu náležitý report a zhodnocení od kompatibility, přes řazení až po opotřebení. Držte mi palce.

 

©Pájan