Jdi na obsah Jdi na menu
 


Se Sigmou lehce přes rok

26. 4. 2011

Jak jste se již mohli dočíst v článku z dávné doby (Dlouhodobý test - Sigma Onyx Easy), vozím tepák Sigma Onyx Easy. Tento základní model řady Onyx mi jako amatérskému závodníkovi plně vyhovuje.

 Hodinky se mnou zažily spoustu tréninkových hodin jak na kole, při běhu, tak i na schodech. Mimo to jsem je také téměř denně nosil v „civilu“ :-).

 Co se samotného těla hodinek týká, je z celkem odolného plastu, avšak na vystouplém rámečku displeje je pár zářezů ze všedního života. Rámeček celkem svojí úlohu, chránit displej před odřením, celkem plnil. Nicméně pár škrábanců se na plastovém sklíčku objevilo. Naštěstí však žádný zářez nebyl tak četný, aby byla ovlivněna schopnost rozlišit údaje.

 Gumový řemínek na ruku nijak nepříjemně netlačí. Po stovkách sundání a opětovném nandání na ruku, není vidět žádné větší opotřebení. Bohužel při volejbalu mi prasklo uchycení řemínku ve spodu těla hodinek. Naštěstí pomohlo pár kapek lepidla a vše drží jako dřív.

 Držák na řidítka pracoval perfektně do té doby, než mi společně s ním nějaký dobrák ukradl i kolo. Tuto skutečnost jsem díky jednomu kamarádovy vyřešil ustřiženou houbičkou na nádobí :-). Hodinky drží a zázračně se ani neotáčí.

Co se funkcí týká, tak jsou plně vyhovující. Nic nepostrádám ani zde nic nepřebývá. Po synchronizování hodinek s hrudním pásem vše běží jak má. No, jak se to vezme – jen do doby, než se od kola vzdálíte… Pokud se od kola vzdálíte na větší vzdálenost, než je dosah vysílače a na dobu cca 5 minut, tak se hodinky hodí do úsporného režimu. V tom by nebyl problém, jakmile chcete opět začít s tréninkem, tak 2x změní tepovou hodnotu a zamrzne na posledním zaznamenaném čísle. Nezbývá nic jiného, než být u hodinek do doby, než se opět hodí do úsporného režimu, následně po zapnutí tréninku fungují bezchybně.

Při jízdě v silném větru, Sigma ukazovala nesmyslná čísla, třeba 215. Vždy to však bylo jen krátké zblbnutí, na průměr to nemělo větší vliv. Jen maximální tepová hodnota zůstala na 215.

Jako další zápor bych viděl nemožnost spuštění stopek nebo odpočtu při již započatém tréninku. Při tréninku samotném běží čas od spuštění do pauzy, od pauzy do další a tak dále. Samotné stopky či odpočet spustit nelze. Tyto doplňky jsou v jiné složce, než tréninková jednotka, nelze je tedy při tréninku využít.

Upozornění na překročení nastavené hodnoty, zóny, je jasně odlišené typem pípnutí. V nastavení pak jde zesílit či ztlumit hlasitost tohoto upozornění.

Jako vynikající věc vidím kódovaný přenos signálu. Nemůže se Vám tedy stát, že na závodech chytnete signál někoho jiného. Další skvělou vymožeností, třeba pro týmy, je jméno na displeji, tzv. personalizace. Osvětlení displeje funguje taktéž na výbornou.

 Po zhruba deseti měsících jsem jen vyměnil baterii, kvůli přisvětlení displeje.

 Při trénování jsou v horní části takové tři buňky, které se plní v závislosti na tepové frekvenci, hned tedy víte, v jaké zóně jste. Pod nimi je procentuální hodnota aktuální TF z maximální TF, která je sice hodně tenkým fontem, při aktivitě tento údaj po čase už stejně nevnímáte. V dalším řádku aktuální TF. Poslední řádek náleží volitelné funkci – čas tréninku, průměrná TF, maximální TF, spálené kalorie a hodiny.

 Po ukončení tréninku se zobrazí tréninkové zhodnocení. Kromě výše uvedených údajů z posledního řádku přibude začátek tréninkové jednotky, čas v hlavní tréninkové zóně a procentuální vyjádření tohoto času z času celkového. Na toto zhodnocení se můžete podívat klidně i doma, tyto údaje totiž zůstanou v paměti do dalšího spuštění tréninku.

 Dále jsou zde i složkované paměti – týdenní, měsíční a od resetu! Ty udávají počet tréninků, jejich celkovou dobu, průměrnou dobu tréninku a celkové spálené kalorie. Jako obrovskou nevýhodu vidím kapacitu celkového času. Maximum je 99 hod. 59 min. a 59 sek. Pak jede čítač od začátku. Což je v sekci „od resetu“ celkem vážný nedostatek.

 Cena lehce nad 1000,- je hodně slušná na to co tyto hodinky umí. Pokud Vám stačí základní funkce a nepotřebujete různé grafy či podobné vymoženosti, neváhejte a jděte do Sigmy Onyx Easy, určitě Vás nezklame :-).

 

+

-

Kvalitní řemínek, rámeček ochraňující displej

Nemožnost spuštění stopek a odpočtu při tréninku

Cena

Zamrznutí při přechodu z úsporného režimu

Rozvržení displeje

Kapacita tr. času v „since reset“

Kódovaný přenos

 

 

 

 

 

©Pajan

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář